Mircea Nedelciu: Tânguire de mior. Scurtă prezentare, de D. Ionescu

Mircea Nedelciu aparține generației optzeciste.Din această generație  mai fac parte Mircea Cărtărescu, Florin Iaru, Alexandru Mușina, Ioan.Es.Pop, Traian T. Coșovei, Simona Popescu, I. Stratan ș.a.

Postmodernismul este un curent manifestat frecvent în anii optzeci. O caracteristică a acestei mișcări este debordanța tematică, nonșalanța de a dezvolta subiecte diverse la paroxismul presupus de viziune.

O trăsătură specifică (inventată) postmodernismului  este  intertextualitatea.

Mircea Nedelciu, în proza scurtă Tânguire de mior, pune la un loc firul narativ cu știrea de ziar. În același timp, rima rândurilor (proză în rimă) amintește de balada Miorița. Însăși preluarea muzicalității din această baladă este un semn postmodernist.

În Tânguire de mior, tema: moartea oilor este orchestrată cu ironie și umor.

Regăsim, deși diluată, compasiunea pentru condiția de animal, până la urmă, față de bietele oi toată lumea se arată indolentă. Știrea de jurnal conferă autenticitate întâmplării evocate artistic.

Ironia vizează sau este determinată de auspiciile absurde ale accidentului de la o cooperativă de producție, prăbușirea unei porțiuni din șură peste trei sute douăzeci și trei de oi cu miel.

Un comentariu la „Mircea Nedelciu: Tânguire de mior. Scurtă prezentare, de D. Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *