Mirela Teodorescu: Dialogul interior
Acesta este primul articol din seria Mecanismele Persuasiunii Practice.
Cum se face că unii oameni îşi controlează mintea şi emoţiile mai bine decât alţii şi care este impactul acestui fenomen asupra succesului personal?
Cine îşi poate stăpâni dialogul interior deţine cheia automotivării şi a controlului stresului.
1. Ce este dialogul interior şi ce efect are asupra vieţii mele emoţionale ?
Dialogul interior reprezintă conversaţia pe care o porţi cu tine însuţi despre lucrurile care ţi seîntâmplă. Practic, te ajută să menţii permanent legătura cu eul tău.
Timpul pe care îl petreci cu alte persoane, chiar şi cu cei cu care împarţi intimitatea, diferă semnifcativ de timpul pe care îl petreci cu propria persoană. Acest timp poate fi folosit productiv sau nu, în funcţie de gradul tău de conştientizare.
Cea mai importantă caracteristică a dialogului interior este că el este influenţat de obiceiuri. Pe de o parte experienţele trecute ne fac să avem o anumită atitudine faţă de cele prezente, să ne vedem pe noi într-un anume fel vis-a-vis de ele. Pe de altă parte, tipul de dialog interior pecare îl avem poate fi rezultatul imitării a ceea ce am văzut în jurul nostru.
De exemplu, dacă trăiesti printre oameni care îşi asumă riscuri vei fi înclinat să faci şi tu acest lucru. Dacă ai în jur persoane care calculează fiecare pas vei începe şi tu să îţi pui mii de întrebări înainte de a trece la acţiune.
Dialogul interior este unul dintre cele mai puternice instrumente de programare mentală (pozitivă sau negativă).
Conştient sau inconştient, în mintea fiecăruia se aud cuvinte sau fraze ale părinţilor sau altor persoane importante din anturaj. Aceste cuvinte au acelaşi ton, volum şi ritm ca atunci cînd au fost auzite iniţial. Desigur, în dialogul interior avem şi propriile noastre cuvinte.
De exemplu, într-o situaţie de stres, intervine un „program” de tipul: „trebuie să fii puternic” sau „nu meriţi să reuşeşti” sau „niciodată nu vei fi în stare de aşa ceva”. Indiferent de la cine a fost „colectat”, acest program acţionează ca o frână în urmărirea scopurilor tale. Aceste părţi ale dialogului interior sunt greu de contracarat pentru că de cele mai multe ori nu suntem conştienţi de ele. În plus, dialogul interior poate interfera şi cu capacitatea noastră de a asculta cu atenţie. Zgomotele externe şi propriile gânduri sunt cele două căi prin care ne este distrasă atenţia când ascultăm pe cineva într-o conversaţie (în majoritatea cazurilor propriile gânduri reprezentând o interferenţă mai dificil de eliminat).
În capul tuturor este o conversaţie continuă şi multă energie, timp şi atenţie sunt irosite pe incidente mici şi neimportante. Această conversaţie începe din momentul în care ne trezim până când adormim.
Dialogul interior continuă în timp ce munceşti, studiezi, citeşti, te uiţi la tv, vorbeşti, te plimbi sau mănânci.
Dacă ne gândim la un lucru pentru mult timp, ne influenţăm subconştientul, care acceptă acele gânduri şi cuvinte şi acţionează pe baza lor. Dialogul interior negativ atrage rezultate negative şi dialogul interior pozitiv aduce rezultate pozitive.
2. Cum îl pot controla ?
Un om normal foloseşte între 150 şi 200 cuvinte pe minut. În cazul dialogului interior se folosesc 600 cuvinte pe minut. Dintre acestea 200 de cuvinte sunt folosite pentru dialog cu exteriorul, restul sunt folosite să ne ascultam pe noi înşine.
Poţi folosi acest proces în avantajul tau. Este o activitate automată care porneşte chiar dacă eşti conştient de ea sau nu. Dacă înveţi să fii conştient de ea, câştigi abilitatea de a o controla.
Poţi să o transformi într-un dialog pozitiv . Dacă faci acest lucru ajungi să îţi dai seama că posezi o enormă putere.
Dialogul interior este şi o cale excelentă pentru a găsi direct sursa unei probleme. Ideea este să creezi o relaţie nouă şi mai bună cu orice parte a ta care are o problemă. De obicei, când,corpul prezintă o problemă (ex: o durere) avem tendinţa de a o izola în loc să o tratăm. Cândne eliberăm de vină şi judecată şi readucem problema la suprafaţă, corpul poate aduce
abilităţile naturale de vindecare.
Dacă învăţăm să oprim dialogul interior putem atinge o stare de linişte în care putem contacta adevărata noastră putere interioară.
In momentul în care trimiţi mentalului o obiecţie, acesta emite o listă de sugestii, idei, supoziţii pentru obiecţia trimisă, pentru că tu îi ceri soluţii. Celelalte părţi ale corpului dau feedback în caz de fault.
Dacă te opreşti pentru câteva momente şi asculţi ce se întâmplă înăuntru, o să decoperi că mult timp tu ai un dialog interior cu tine însuţi. “ Ar trebui să fac acum ce zice sau mai târziu?” … ascultă şi concentrează-te. Este foarte important.
Pentru a putea lucra cu dialogul interior, primul lucru important pe care trebuie să îl faci este să auzi ceea ce îţi spui în minte cît mai clar posibil. Dacă nu te auzi ce îţi spui îţi va fi foarte greu să te înţelegi.
Apoi, poţi utiliza câteva dintre strategiile descrise în continuare.
3. Cum îl pot folosi ca să elimin autosabotajul şi demotivarea ?
3.1 Auto meta modelarea
Un set de tipare lingvistice însoţite de întrebări de clarificare te pot ajuta să modifici dialogul interior. Simplu spus, folosim o serie de tipare în dialogul interior cu care ne auto-hipnotizăm pentru a face sau a nu face anumite lucruri, pentru a lua decizii sau a renunţa. Cu întrebări de clarificare aceste tipare sunt evaluate şi îşi pierd puterea.
Iată cîteva dintre cele mai importante tipare cu care poţi lucra imediat, împreună cu întrebările de deblocare:
Cînd îţi spui „Nu pot” / Ce s-ar întâmpla dacă aş putea ?
Cînd îţi spui „Trebuie” / Chiar trebuie ?
Cînd îţi spui „Voi încerca” / Voi şi reuşi ?
3.2. Afirmaţiile
Afirmaţiile sunt instrumente puternice de autoprogramare mentală cu condiţia să aibă semnificaţie pentru tine şi să aibă impact emoţional. Construieşte propriile tale afirmaţii. Te poţi orienta după exemplele de mai jos:
„Sunt ok” (Îmi place de mine)
„Sunt responsabil”
„Mă simt din ce în ce mai bine”
Reguli pentru afirmaţii:
Pozitivă – este formulată afirmativ, nu negativ;
Puternică – are forţă şi exprimă emoţie;
Prezent – este formulată la timpul prezent – acţiunea se petrece acum;
Personală – se referă la cel care face afirmaţia (ex: Eu sunt ok !)
3.3. Redirecţionarea atenţiei spre exterior
În conversaţii se întâmplă de multe ori ca persoanele să se îndepărteze de subiectele „delicate” schimbând pur şi simplu cursul discuţiei. Atenţia lor este captată de o altă temă. În comunicarea cu sine se întâmplă la fel. Dacă laşi atenţia să îţi fie captată de sunete din exterior, dialogul interior dispare natural pentru că este dificil să fii atent la ambele în acelaşi timp.
Când te energizezi prin toate simţurile, întreaga ta neurologie devine mai puternică şi mai pregătită pentru eventuale situaţii stresante. Astfel, îţi faci un mare cadou: o stare de optimism şi energizare care te poate însoţi întreaga zi !
4. Cum pot gândi mai eficient cu ajutorul dialogului interior ?
Programul de antrenament mental de 15 minute pe zi.
Este recomandat să foloseşti acest program dimineaţa, când te trezeşti.
Viaţa emoţională este un rezultat al felului în care ne structurăm mental realităţile percepute din mediul înconjurător.
Simplu spus, felul în care creezi imagini în mintea ta, felul în care îţi formulezi dialogul interior, felul în care te mişti au impact asupra felului în care te simţi.
Antrenamentul mental de 15 minute are impact pentru că lucrezi pe toate cele trei canale senzoriale principale (vizual, auditiv şi kinestezic). Astfel transmiţi transmiţi simultan mesajele care îţi dau vitalitate şi te pun pe direcţia aleasă de tine.
4.1. Mişcarea
Mişcarea este o componentă esenţială pentru schimbarea stării în care te găseşti. Aşadar, la începutul programului de 15 minute, este esenţial să te mişti. Fă câţiva paşi prin casă sau mai bine ieşi şi fă o plimbare. Lasă corpul tău să intre într-un ritm de mers convenabil pentru că pe toată perioada de antrenament mental vei continua să te mişti. De fapt, s-ar putea ca la un moment dat chiar să simţi nevoia să începi o alergare uşoară. Excelent! După ce ai ieşit pe uşă, poţi să începi cu un pas uşor, ca de plimbare şi destul de curând vei descoperi că intri într-o alergare uşoară fără nici un efort.
4.2. Respiraţia
Respiraţia este o altă metodă excelentă pentru schimbarea stării. Când te afli în depresie respiri într-un anumit fel, când eşti stresat sau panicat respiri în alt fel, când râzi respiri cu totul altfel, când eşti fericit(ă) respiri altfel. Concret, pentru antrenamentul de 15 minute, în timp ce te mişti, inspiră pe nas în 4 timpi şi expiră pe gură tot în 4 timpi. Este ca şi când ţi-ai umple plămânii: 25%, apoi 50%, apoi 75%, apoi total, pentru ca apoi să elimini aerul în aceleaşi proporţii. Destul de curând ai să constaţi că ritmul mersului şi ritmul respiraţiei se sincronizează! Continuă să te mişti şi să respiri în ritmul care îţi convine pentru câteva minute şi fii pregătit pentru următorii doi paşi ai antrenamentului mental: vizualizarea şi afirmaţiile!
4.3.Vizualizarea
Această pare să fie cheia de boltă a tuturor celor care îşi duc la bun sfârşit intenţiile şi îşi îndeplinesc dorinţele. Concret, vizualizarea înseamnă să îţi imaginezi REZULTATUL FINIT al dorinţei tale. Nu te împiedica de noţiuni tehnice de genul „ce înseamnă să vizualizezi?” sau „eu nu pot să vizualizez”, etc.
Cu toţii vizualizăm mereu chiar dacă nu suntem conştienţi de acest fapt. Imaginează-ţi cum va fi când deja ai atins obiectivul tău, când ai obţinut ce ţi-ai propus. Cum te vei simţi, cum vei savura succesul, cine va mai fi acolo pentru a se bucura împreună cu tine, ce vei face, cum vei sărbători … !!! Trăieşte experienţa succesului chiar înainte ca acesta să aibă loc.
În felul acesta măcar îţi rezervi un loc în primul rând la spectacolul propriei tale vieţi. În acest mod te condiţionezi mental pentru succes. Creezi un loc către care acţiunile tale să fie atrase. În timp ce continui să mergi sau să alergi, vizualizează pe rând ce anume îţi doreşti de la viaţa ta în general, peste un an sau mai mulţi, sau ce îţi doreşti să se întâmple în această săptămână, astăzi, în următoarele ore, etc. (panoul dorinţelor).
Creează imaginea mentală a succesului unei întâlniri de afaceri, terminarea unui proiect, întâlnirea cu cineva drag, terminarea antrenamentului la sală etc. Orice ţi-ai propus să faci poate fi transpus în imaginaţia ta!
Continuă acest proces de vizualizare pentru câteva minute, fără să te opreşti din mers. Apoi, când simţi că eşti pregătit, poţi să treci la pasul următor.
4.4. Afirmaţiile
Din păcate multe stări emoţionale neproductive (renunţare, dezamăgire, etc.) au ataşate de ele mesaje interne de tipul „nu sunt în stare”, „nu merit”, „de ce trebuia să mi se întâmple tocmai mie”, etc.
Afirmaţiile sunt o formă puternică de condiţionare tocmai pentru că înlocuiesc aceste mesaje cu altele pozitive şi potenţatoare. Poţi folosi orice propoziţie care îţi conferă energie, stimă de sine, vitalitate, etc. Două dintre cele mai simple şi eficiente afirmaţii pe care le poţi utiliza sunt:
„Îmi place de mine” şi „Sunt responsabil”.
Foloseşte afirmaţiile în timp ce mergi! De remarcat că afirmaţiile simple ca cele de mai sus pot fi suprapuse pe respiraţia în patru timpi (la expiraţie). Pe măsură ce repeţi poţi varia tonul şi volumul cu care afirmi. Este important să afirmi cu voce tare (în măsura în care este posibil).
Repetă afirmaţiile în ritmul mersului, iar şi iar, pentru a te condiţiona pentru succes.