Proză: Microbuzul, de Iulian Popescu

Fragment din romanul „Oameni şireţi şi veseli” de Iulian Popescu, apărut la Editura „Sitech” Craiova în 2011, existent în bibliotecile din Craiova.

(E vorba de un sat, Mura, izolat între dealuri, care nu are drum de acces, dar are oameni uniţi, de cuvânt; Azura e profesoară de Istorie, iar Brădişor, soţul ei, este primar în comună. Acţiunea se petrece în anii `90).

Microbuzul

Foarte încântată de cele citite, Azura, care acum stătea acasă, fiind în prima ei vacanţă, hopa, se trezeşte cu Brădişor, soţul, adică primarul.

– E de rău!

– Ce s-a întâmplat?

– Norocul tău că te-ai măritat!

– Dar ce e, dragul meu soţ?

Continuă să citești

DAN IONESCU: „Datina”. Micromonografie. Studiul constituie o premieră absolută în istoria publicisticii literare românești

DAN IONESCU: „Datina”. Micromonografie, Editura AIUS, Craiova, 2017, 220 p.

Preț: 45 de lei.

Acest studiu constituie o premieră absolută în istoria publicisticii literare românești.

Această lucrare, bazată pe teza de doctorat, Presa literară din Oltenia, reprezintă un studiu de caz: revista severineană „Datina”, extrem de importantă în epocă, dar indispensabilă și pentru contemporaneitatea noastră, pentru valoarea materialelor publicate, dintre care majoritatea își păstrează actualitatea, pentru notorietatea colaboratorilor și, în fine, pentru modul în care s-a situat în tradiționalismul românesc,
unde și-a cucerit un spațiu propriu.

Continuă să citești

Antonia Bodea: O carte de colecție – Radu Stanca. Evocări și interpretări în evantai

Antonia Bodea: O carte de colecție – Radu Stanca. Evocări și interpretări în evantai

 

Apărută ca o încununare a unei îndelungate preocupări, chemări și pasiuni privind personalitatea lui Radu Stanca, “poet baladist neîntrecut în literatura română, dramaturg aproape uitat, teatrolog cu viziune reformatoare, eseist rafinat, nu mai puțin actor și regizor ingenios”, noua carte a istoricului literar Anca Sîrghie, intitulată “Evocări și interpretări în evantai” (460 p.), apărută la Editura Technomedia din Sibiu în 2016, vine să completeze vastul documentar dedicat de universitara sibiancă autorului “Horei domnițelor”. După studiul monografic, “Radu Stanca și obsesia Thaliei. Ipostazele omului de teatru” (214 p.), publicat la Editura și Casa de presă Tribuna din Sibiu în 1996, și articole în reviste de specialitate, printr-o extindere a cercetării pe o perioadă îndelungată, mai recent au apărut la Fundația Națională pentru Știință și Artă din București, cartea “Dăltuiri“(330 p.), pe care autoarea a și prefațat-o în 2012, și “Radu Stanca. Profil spiritual”(720 p. ), cu un “Cuvânt înainte” semnat de Acad. Eugen Simion, în 2015. Cele două apariții recente s-au bucurat de competența editorului Marin Diaconu și a istoricului literar Anca Sîrghie, ca îngrijitori de ediție.

Continuă să citești

Aur curat pentru învingători – selecţii motivaţionale, de Adi Popescu

Aur curat pentru învingători – selecţii motivaţionale, de Adi Popescu, Ed. AIUS, Craiova, 2016, 108 p. Preț: 17 lei.

Prefaţă pentru cartea „Aur curat pentru învingători – selecţii motivaţionale”

Această carte eu o consider o adevărată comoară care nu trebuie să lipsească din biblioteca fiecăruia dintre noi. Celebrii autori de literatură motivaţională Dale Carnegie, Napoleon Hill, Zig Ziglar şi mulţi alţii, adevărate genii ale umanităţii, au reuşit să facă mulţi oameni fericiţi şi reuşesc în continuare prin minunatele opere lăsate umanităţii. Nu contează că ei au fost sau sunt putrezi de bogaţi. Poate că alţii au avut sau au mai mulţi bani. Însă cei enunţaţi mai sus sunt generoşi dar nu strict financiar. Eu îi consider principalii furnizori pentru hrana spirituală a omenirii, poate printre puţinii capabili să aducă fericire în jurul lor, să ne motiveze şi pe noi să-i urmăm ca apoi, la rândul nostru să dăruim un dram de fericire semenilor.

Continuă să citești

„Lucian Blaga şi ultima lui muză” ca document literar inestimabil, de ANTONIA BODEA

Lucian Blaga şi ultima lui muză” ca document literar inestimabil

De curând, cartea scriitoarei Anca Sîrghie intitulată „Lucian Blaga şi ultima lui muză” (Editura Technomedia, Sibiu, 2015), a fost răsplătită cu Premiul “Octavian Goga”, decernat de filiala locală a Uniunii Scriitorilor din România. Volumul reprezintă o încununare fericită a îndelungatului efort de căutări ale istoricului literar, cercetări susţinute de pasiunea deosebită pentru creaţia poetului-filosof născut în Lancrămul Sebeşului. Acest interes s-a accentuat prin împrejurarea pe de o parte dramatică, dar pe de alta fericită pentru oraşul de refugiu al poetului împreună cu Universitatea clujeană” Regele Ferdinand” , Sibiul, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, căci acolo trecerea lui a lăsat urme bogate. Ca profesoară la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Anca Sîrghie a cercetat opera literară a scriitorului născut în Lancrăm, dar interesul pentru aspecte mai puţin cunoscute ale biografiei lui s-a adâncit atunci când ea a avut prilejul şi privilegiul de-a o cunoaşte pe Elena Daniello, „ultima muză” a poetului, ei fiindu-i închinate poemele inspirate din perioada finală a vieţii. Și nu doar acestea, ci tot ce a zămislit cu mintea sa de scriitor și de filosof.

Continuă să citești

Felicitări membrilor trupei Teatrului MIC pentru nominalizările UNITER

22 februarie 2017

Membrii trupei Teatrului Mic nominalizați la Premiile UNITER

Teatrul Mic îi felicită pe membrii trupei sale pentru nominalizările la Premiile UNITER 2016.

Regizorul Gelu Colceag, directorul teatrului, a fost nominalizat pentru regia artistica a spectacolului „Poveste despre tatăl meu” de Radu F. Alexandru, o producție a Societății Romane de Radiodifuziune, pentru Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic.

Continuă să citești