George Eduard Zidaru, talent muzical și trăire patriotică. Articol de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com/

George Eduard Zidaru

Pentru Proiectul Cultural Național „Elemente de etnografie și folclor în spațiul european”, doamna muzeograf Emilia Savelovici mi l-a recomandat și pe tânărul buciumaș George Eduard Zidaru, autodidact, colaborator voluntar al Muzeului „Crama 1777” din Valea Călugărească, județul Prahova.

Continuă să citești

Psalmi moderni de Alexandru Macedonski

https://blog.revistaderecenzii.com/

I – Oh! Doamne

Oh! Doamne, rău m-ai urgisit,
În soarta mea m-am împietrit
Rămân ca marmura de rece…
Să plâng, să sufăr, am uitat
Am fost un cântec care trece,
Și sunt un cântec încetat.
Rămân ca marmura de rece…
Uscat e tot ce-a înflorit,
Entuziasmul a murit,
Și a mea inimă a-nghețat…

Am fost un cântec care trece
Și sunt un cântec încetat.

Continuă să citești

Avatarii faraonului Tlà de Mihai Eminescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

Sara… sara… sfânta și limpedea mare își întinde pânzăriile transparente de azur sub luna care-n nălțimea depărtată a cerului trece ca un mare măr de aur neținut de nimic în eterul albastru… pustiile Nubiei lucesc verziu-sur ca câmpii de gheață pe care a căzut o ninsoare ușoară și Memfis, divina Memfis, își ridică colosalele ei zidiri ninse de lună în depărtarea țării… pare că-ntr-o noapte de vară ar fi nins deodată o pulbere de diamant peste toată lumea și urmele acelei străluciri ar fi muiat și-ndulcit aerul cel dulce al Egipetului, și numai Nilul își leagănă mișcătoarele și lungile lui maluri de papură pintre care curg oglinzile lui mari, care reflectă lumea cerului și parecă apele lui, mișcându-se una peste alta ca lințolii de cristal mișcător, sună în adânc cântarea cântărilor. Ușor zboară luntrea mică și neagră asemenea unei cugetări printre tablourile mărețe desfășurate de o parte și de alta a râului… orașe vechi ce-și construiesc zidirile lor sure și colonadele lor infinite în lumina nopților, piramidele — morminte de regi — crânguri de palmieri și numai păsări călătoare străbat cu aripile-ntinse, într-un lung triunghi, adâncimile fără de margine… unde merg? unde?

Continuă să citești

Oglinda zilei

https://blog.revistaderecenzii.com/

1521 – Imperiul Otoman a ocupat orașul Belgrad.

1526 – Bătălia de la Mohács: Armata maghiară a fost zdrobită de otomanii conduși de Soliman Magnificul. Regele maghiar Ludovic al II-lea a fost ucis în luptă iar partea centrală a Regatului Ungariei a fost transformată în pașalâc.

1541 – Imperiul Otoman a ocupat orașul Buda, capitala Regatului Ungariei.

1751 – În pivnița Castelului Heidelberg a fost finalizată construcția celui mai mare butoi de vin din lume, cu un volum de 221.726 de litri.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* În cadrul evenimentelor dedicate culturii româneşti contemporane, Casa de Cultură ‘Friedrich Schiller’ prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) organizează astăzi, de la ora 18:00, conferinţa „Hanuri ale Bucureştiului de altădată”. Prezintă: Andreea Maniceanu, istoric şi muzeograf, Muzeul Municipiului Bucureşti. Intrarea este liberă. Evenimentul va fi transmis şi online prin intermediul platformei Zoom. Pentru participare în sistem online, transmiteţi un e-mail la adresa [email protected] pentru a primi în timp util link-ul pentru conectare online. Înregistrarea video a conferinţei va putea fi vizionată din 5 septembrie 2023 pe site-ul şi pagina de Facebook a instituţiei

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Cea de-a 26-a ediţie a Festivalului Internaţional ‘George Enescu’, organizat începând cu 1958, are loc în perioada 27 august – 24 septembrie, tema ediţiei fiind ‘Generozitate prin muzică’/’Generosity through Music’. Programul include peste 3.500 dintre cei mai renumiţi artişti ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 ţări, lucrări de operă în primă audiţie şi concerte educative pentru copii. Un proiect finanţat de Guvernul României prin Ministerul Culturii, organizat de ARTEXIM, Festivalul Enescu este un eveniment desfăşurat sub Înaltul Patronaj al preşedintelui României, co-organizator fiind Fundaţia ArtProduction și co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Municipiului Bucureşti. Din programul zilei:

Continuă să citești