„Un hoinar prin cinema: Louis de Funès”. Articol de Bianca Dinescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

„Un hoinar prin cinema: Louis de Funès”

Legenda comediei franţuzeşti se dezvăluie drept omul modest şi sensibil Louis de Funès, în documentarul difuzat în premieră la TVR 1 sâmbătă, 9, respectiv 16 septembrie, de la ora 15.30. În aceleaşi zile, de la ora 21.00, telespectatorii TVR 1 urmăresc filmele „Hibernatus” şi „Omul-orchestră”, din colecţia Louis de Funès.

Celebru pentru incredibilele sale interpretări în roluri de comedie, Louis de Funès a fost unul dintre cei mai buni actori din generaţia sa. Filmele și personajele sale au devenit ambasadori mondiali ai bunei dispoziţii şi ai râsului, pentru mai multe generaţii de cinefili. Documentarul „Un hoinar prin cinema: Louis de Funès” (LA FOLLE AVENTURE DE LOUIS DE FUNES, Franţa, 2020), purtând semnătura Luciei Cariès, ne descoperă omul din spatele actorului.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Timișoara: În 2023, anul în care Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, PLAI evoluează din formatul de festival și dezvăluie un proiect dedicat moștenirii acestuia și anului Capitalei Culturale Europene 2023. În perioada 8 – 10 septembrie, PLAI va prezenta proiectul TIMISIEN (nume inspirat de Castrum Timisiensis, denumirea veche a așezării ce avea să devină Timișoara), o instalație monumentală cu o amprentă la sol de 1375mp. Dezvoltarea acestui proiect a început în anul 2019, fiind realizat de Architects of Air în colaborare cu Centrul Cultural PLAI și inspirat de Timișoara, clădirile și istoria sa. În stadiul inițial, structura avea 21 de domuri, dar acum a fost extinsă la 23 de încăperi, reprezentând anul în care Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Băle Herculane: În perioada 8 – 10 septembrie, Asociația Culturală Pordampi Timișoara, în parteneriat cu Primăria Băile Herculane, organizează unul dintre cele mai așteptate evenimente de pe Valea Cernei – Zilele Orașului Băile Herculane. Organizatorii vor aduce în orașul-stațiune pe lângă artiști consacrați de muzică populară și ușoară, care vor întreține atmosfera pe durata celor trei zile, și producători locali, de la care se vor putea cumpăra diverse produse ecologice

Continuă să citești

Bechetul văzut de Alexandru Vlahuță

https://blog.revistaderecenzii.com/

GURA JIULUI. BECHETUL. CELEIUL

Se crapă de ziuă. Negurile Dunării împiedică vederea malurilor. Privirile ostenesc căutând în deșert un punct de sprijin dincolo de zările apei, — pare c-am pluti în largul mării. Dar iată că dinspre răsărit un țanc se aprinde, și-n juru-i se desface-un rotocol de lumină alburie. Ceața se rupe-n pale argintii. Încet, de o parte și de alta, se dezvălesc malurile plecate sub păduri de sălcii. Stoluri de rațe sălbatece își fâlfâie aripele greoaie pe deasupra apei. Un brâu de oțel, sclipitor în bătaia soarelui, taie lanurile din stânga. Este Jiul, copilul zburdalnic al munților, care-și gonește undele limpezi peste șesurile Olteniei, se prăbușește urlând în săritoarea de la Zăval, și de aci, părăsindu-și vechea albie potmolită de nisip, își sapă alta nouă până-n fața ostrovului Copanița, unde intră și se mistuie în valurile tulburii ale Dunării.

Continuă să citești

Jocul bănățean de Nicolae Filimon

https://blog.revistaderecenzii.com/

Văzut-ați Banatul, astă țară românească dincolo de Carpați, unde totul în natură respiră poezie, amoare, patriotism? Aci munții caprițioși ce străbat toată țara se încolăcesc în formă de ghirlande rotunde, lăsînd loc în mijlocul lor la văile cele mai încîntătoare; aci, la umbra unui pom, pe marginea unei fîntîne, vezi un june român înalt, spătos, cu fruntea largă, cu ochii scînteind, reprezintația cea mai fidelă a tipului roman; aci, costumele, moravurile, tradițiunile, legendele naționale, toate se conservă cu mai multă stăruință, cu mai multă puritate decît în orice parte a României. Aci, naționalitatea și patriotismul nu este un nume, nici o vorbă de fanfaronadă, ci o luptă continuă, un răzbel de toate zilele.

Continuă să citești

Împăratul Cioc de Sturz. Poveste de Frații Grimm

https://blog.revistaderecenzii.com/

A fost odată ca niciodată un împărat care avea o fată nespus de frumoasă, dar atât de trufaşă, de nu putea să-i găsească nici un peţitor pe gustul ei.

Poveşti de Fraţii Grimm - Împăratul Cioc de Sturz

Pe cei care veniseră-n peţit până atunci, fata reuşise să-i facă să-şi ia tălpăşiţa. Ba îi mai şi batjocorise pe deasupra!

Continuă să citești

Cum universu-n stele… de Mihai Eminescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

Cum universu-n stele iubește noaptea clară,
Cu toate-a mele gânduri astfel eu te-am iubit,
Când am plecat eu fruntea cu-a gândului povară
Pe sânu-ți să se-nchidă de lume ostenit.

Simții atunci puternic cum lumea toată-n mine
Se mișcă, cum se-ndoaie a mării ape-ntregi
Și-n fruntea mea oglindă a lumilor senine,
Aveam gândiri de preot și-aveam puteri de regi.

Dar ca pe-un măr cu vierme mi-ai omorât simțirea
În goana lumei oarbe, pe strada în noroi.
De-atunci mă-ntreb cum oare de m-a-nșelat privirea,
Cum s-a putut ca-n lumea asta să ne iubim… noi?

Astăzi inima-mi este o rădăcin-uscată,
Gândirea mea o toamnă ca gândul unui mort,
Sunt ca un imperator cu fruntea devastată:
Demult nu știu nimic de imperiul ce-l port.

Oglinda zilei

https://blog.revistaderecenzii.com/

1157 – S-a născut Regele Richard I al Angliei (d. 1199).

1504 – Sculptura din marmură care îl înfățișează pe regele David, realizată de Michelangelo Buonarroti, a fost dezvelită la Florența.1870 – S-a născut prințesa Maria (foto jos), singurul copil al Regelui Carol I al României și al Reginei Elisabeta. Fetița s-a îmbolnăvit de scarlatină în primăvara lui 1874, în timpul unei epidemii ce cuprinsese întreaga țară. A murit câteva zile mai târziu.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Teatrul MIC anunţă deschiderea noii stagiuni, vineri 8 septembrie, ora 19:00, la Sala Luceafarul, cu unul dintre cele mai apreciate spectacole din repertoriul actual, comedia dinamică ‘Bigamul dupä‚ 20 de Ani’ de Ray Cooney, regia Gelu Colceag, scenografia Ioana Pashca. Următoarea reprezentaţie se va juca pe 23 septembrie, ora 19:00, Sala Luceafărul

Continuă să citești