Prichindel. Poveste de Frații Grimm

https://blog.revistaderecenzii.com/

 A fost odată un ţăran sărac şi ţăranul ăsta sta într-o seară în faţa vetrei şi dregea focul alături de nevasta lui care torcea. Şi-n tăcerea ce se aşternuse în odaie se auzi deodată glasul bărbatului:

Poveşti de Fraţii Grimm - Prichindel

        – Ce rău e că n-avem şi noi copii! Casa noastră e atât de pustie şi de tristă, pe câtă vreme în casele altora e numai forfotă şi veselie…

Continuă să citești

Amintirea – Friedrich Hölderlin

https://blog.revistaderecenzii.com/

Sursa: https://bulletindada.wordpress.com/2013/09/28/holderlin-poetul-bolnav-de-iubire/

De multe ori pe-al vieţii drum
M-am îngropat în mari păcate.
Nu mă-ntreba de ce şi cum
Judecătorule-ndurate
Lasă mormântul lor uitării
Să-l înveselească pentru veci
Sângele fiului pierzării.

Puţine zile-ncununate
Cu har smerit am adunat.
Sunt ale Îngerului, toate;
La veşnic tron le-a aşezat
Să se prenumere cândva
La dreaptă judecata Ta
A lor puţină licărire.

Traducere Corneliu Balla

Sursa: https://poetii-nostri.ro/friedrich-holderlin-amintirea-poezie-id-23012/

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* În perioada 19 – 30 septembrie, la Muzeul Național al Literaturii Române este deschis pentru public Salonul de restaurare literară – ediția a IV-a. Expoziția cuprinde piese restaurate pe toate suporturile, din patrimoniul muzeului, al caselor memoriale afiliate și, prin colaborare, din arhiva Centrului Cultural  „Acad. Eugen Simion”, Dumbrăveni. Manuscrise, carte veche, carte de cult, corespondență, obiecte  de cult, obiecte de artă, de mobilier, obiecte pe suport metalic sau textil, toate reprezintă un univers de valori artistice țâșnit în timp din adâncul creator al unor oameni care, prin restaurare, își ridică ochii spre noi, spre generațiile care trebuie să le cunoască. Program de vizitare: marți – sâmbătă, în intervalul orar 10:00-18:00

Continuă să citești

Tulcea văzută de Alexandru Vlahuță

https://blog.revistaderecenzii.com/

Pe la toacă ne urcăm pe un vapor mai mic și plecăm înainte. De-abia am pierdut din ochi morile de vânt de pe dealurile Tulcii, și iată că din ramul Sulinii se desparte un al treilea braț — Sfântul Gheorghe — a cărui linie albă se-ndoaie spre dreapta și se-nfundă-n stufăriș. În această rupere și împrăștiere de valuri peste delta Dobrogiei, Dunărea pare c-ar încerca să s-ascundă, să fugă de puterea covârșitoare a mării, care o atrage, o cheamă de departe cu strigătul talazurilor ei. De jur împrejur, cât bate ochiul, e o luncă mlăștinoasă, acoperită de papură și de sălcii. Brațul Sulina, în mare parte canalizat, cu malurile pierdute, s-așterne drept și alb ca o trâmbă peste netezișul acesta verde, pustiu, nemărginit. Unde și unde vezi pe mal câte-un conac de pescari, o hrubă lungă învălită cu malduri de stuh. Câte o barcă, cu pânzele-ntinse, se ivește, ca o pasăre din alte lumi, în dunga argintie a apei. Cai slobozi, cu coame lungi, ies din desișuri, scutură din cap și se uită țintă la noi cu un aer mirat, întrebător. Pustietatea, sălbătăcia acestor locuri neumblate, întinsele păduri de trestii cari-și leagănă în vânt vârfurile arămii, tăcerea aceasta adâncă, stăpânitoare pe-ntregul cuprins, toate fac să te crezi departe de pământ, într-o planetă nelocuită.

Continuă să citești

Oglinda zilei

https://blog.revistaderecenzii.com/

1356 – Bătălia de la Poitiers: Armata franceză a suferit o grea înfrângere în fața englezilor, în timpul Războiului de 100 de Ani.

1783 – A fost ridicat în aer cel de-al doilea balon cu aer cald construit de frații Montgolfier. Dacă primul balon, înălțat la 5 iunie 1783, nu a avut „echipaj”, de data aceasta, balonul a avut la bord trei pasageri: o rață, un cocoș și o oaie. Aterizarea s-a produs fără probleme, demonstrând ca și alte vietăți în afară de păsări pot suporta înălțimile. 

Continuă să citești