Singurătatea din mijlocul lumii (Cristina Hermeziu: între timp îți vezi de viața ta). Cronică* de carte semnată de Dan Ionescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

*Cronică apărută în revista „Scrisul Românesc”, Nr. 11 / 2023, pp. 16 – 17)

Între timp îți vezi de viața ta – este titlul cu specific de învățătură al volumului semnat de Cristina Hermeziu (Editura Junimea, Iași, 2020). Revelația (truismul că viața este efemeră) are loc după câteva experiențe, mărturisite în lirică, de către autoare:

Continuă să citești

Circuitul destinului (Alexandru Drăghici: Patria din cer). Cronică* de carte semnată de Dan IONESCU

https://blog.revistaderecenzii.com/

*Cronică apărută în revista „Scrisul Românesc”, Nr. 11 / 2023, pp. 16 – 17)

Crescut lângă biserica din sat, Alexandru Drăghici nădăjduiește înspre „patria din cer”, metaforă pentru paradis. Pentru consolidarea opțiunii, chiar așa își intitulează cel mai recent volum, Patria din cer (Editura Didahia, Severin, 2019), a cărui proiectare în trei secțiuni (În tinda serii, Gulaguri vegetale și Muguri de cruce) sugerează cele trei praguri esențiale ale omului: ieșirea în lume, perenitatea naturii și viața de apoi. Elementul religios al cărții este subliniat de motto, din Psalmul 103 al lui David: „Cânta-voi Domnului în viața mea / Cânta-voi Dumnezeului meu cât voi fi. / Plăcute să-i fie cuvintele mele, / Iar eu mă voi veseli de Domnul”.

Continuă să citești

Amurg cu duhuri – Georg Trakl

https://blog.revistaderecenzii.com/

Liniștită apare sub poala pădurii
O-ntunecată jivină;
Lin pe colină se curmă vântul de seară,

Amuțește tânguirea mierlei,
Iar flautele toamnei, suave,
Tac printre trestii.

Pe negru nor
Beat de mac rătăcești
Pe iazu-nnoptat,

Pe cerul cu stele,
Întruna răsună vocea lunară-a surorii
Prin noaptea cu duhuri.

Traducere Mihail Nemeș

Sursa: https://poetii-nostri.ro/georg-trakl-amurg-cu-duhuri-poezie-id-31197/

Porcul cel fermecat. Poveste de Petre Ispirescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

A fost odată un împărat şi avea trei fete. Şi fiind a merge la bătălie, îşi chemă fetele şi le zise:

Poveşti de Petre Ispirescu - Porcul cel fermecat

        – Iacă, dragele mele, sunt silit să merg la război. Vrăjmaşul s-a sculat cu oaste mare asupra noastră. Cu mare durere mă despart de voi. În lipsa mea băgaţi de seamă să fiţi cu minte, să vă purtaţi bine şi să îngrijiţi de trebile casei. Aveţi voie să vă preîmblaţi prin grădină, să intraţi prin toate cămările casei: numai în cămara din fund, din colţul din dreapta, să nu intraţi, că nu va fi bine de voi.

Continuă să citești

Vladislav Basaraba de Alexandru Vlahuță

https://blog.revistaderecenzii.com/

Vladislav, fiul lui Alexandru Basarab, pleacă din Făgăraș cu ceata lui de arcași după ce mai întâi dă foc satului și Mănăstirii Tălmaciu unde-și aveau așezarea urmașii contelui Conrad — vechiul dușman al Basarabiei. El se pogoară la Câmpulung, și de-acolo trece la Curtea de Argeș, unde ia sceptrul și grijile domniei.

Continuă să citești

Aniversarea. Proză de Mariana Palaghia

https://blog.revistaderecenzii.com/

Ei bine da, odată cu luna octombrie a venit în acest an şi momentul „schimbării de prefix”, pentru că am împlinit 60 de ani.

Nu sunt genul de persoană care face bilanţuri sau statistici, aşa că nu am nici acum astfel de porniri legate de viaţa mea – dar fără să vreau, privind în urmă, am avut o adevărată revelaţie… Am constatat că încă de la bun început, Dumnezeu a revărsat în mod continuu asupra mea binecuvântări, daruri, oportunităţi.

Continuă să citești