Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România va organiza prima ediție a „Galei scriitorilor din Oltenia”, vineri, 24 noiembrie, ora 11:00, la Muzeul de Artă din Craiova

https://blog.revistaderecenzii.com/

Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România va organiza prima ediție a „Galei scriitorilor din Oltenia”, eveniment care se va desfășura la Muzeul de Artă din Craiova, în data de 24 noiembrie 2023, ora 11:00.

Continuă să citești

Ştefan Bănică, invitat la „Nocturne”, pe TVR 1. Articol de Mihaela Berinde

https://blog.revistaderecenzii.com/

Bucureşti, 10 noiembrie 2023

Ştefan Bănică, invitat la „Nocturne”, pe TVR 1: „Respectul s-a diminuat în percepția generațiilor mai tinere” 

Luni, 13 noiembrie, ora 23.00, Marina Constantinescu și fostul ei coleg de liceu, Ştefan Bănică, acum invitat în studioul „Nocturnelor”, stârnesc și recompun amintiri, ca într-un puzzle, din cariera de peste 30 de ani a artistului.

Continuă să citești

Literatura la Craiova, cu Dan Ionescu, ediția a VI-a, sezonul de toamnă (09.11.2023)

https://blog.revistaderecenzii.com/

Sursa: YouTube

Literatura la Craiova, emisiune săptămânală, moderată de către Dan Ionescu, ediția a VI-a, sezonul de toamnă (09.XI.2023).

Producător: Simona Ștefania Mușuroi.

Invitații acestei ediții: Preotul Mihalache Tudorică și Gheorghe Truță.

Temele abordate:

Relația dintre divinitate și scriitor;

Despre dramaturgie.

Continuă să citești

Voinicul cel cu cartea în mână născut. Poveste de Petre Ispirescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

 A fost odată o babă şi un unchiaş. Ei până la vreme de bătrâneţe nu avură nici un copil. Ce nu făcură? Ce nu dreseră? Şi ca să aibă şi ei măcar o miarţă de copil, nici cât. Ba merseră pe la descântătoare, ba pe la meşteri vrăjitori, ba pe la cititori de stele şi ca să rămâie baba grea, nici gând n-avea.

Poveşti de Petre Ispirescu - Voinicul cel cu cartea în mână născut
Continuă să citești

Alexandru Vlahuță: Moldova sub urmașii lui Ștefan cel Mare

https://blog.revistaderecenzii.com/

Gospodăria lui Ștefan cel Mare, ocrotită-n afară de gloria celei mai înțelepte vitejii, și-n lăuntru întemeiată pe-o țărănime cinstită, puternică și mândră, se năruie mai anevoie sub șirul de urmași slabi, ca ș-n Muntenia lui Mircea, zburdalnici și risipitori avutului de-a gata.

Bogdan, în care-și pusese Ștefan toată nădejdea, se arată stăpânit mai mult de patimile tinereții lui, decât de grijile țării. Șase ani se războiește cu polonii, pentru că nu-l vrea de bărbat sora craiului Sigismund. Și numai când îl năpădesc tătarii și-și vede țara la aman, își aduce aminte de sfatul cel înțelept al părintelui său, și trimite grabnic un sol al închinării, cu cincizeci de pungi de bani sultanului Selim. În ce tărie și cinste își îngrădise Ștefan țara, se lămurește din însuși cuprinsul împărătesc:

Continuă să citești

Tigrul păcălit. Basm de Alexandru Odobescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

Mai deunăzi eram la Galați și pentru ca să-mi treacă de urât și să mai aflu câte ceva, am ieșit să mă plimb la port. Norocul a voit ca să întâlnesc îndată pe un vechiu amic al meu, pe care de mult nu-l văzusem și să petrec cu dânsul câteva ore foarte plăcute. Amicul meu este un neguțător din partea locului, om foarte considerat și foarte iubit de toată lumea, fiindcă el, prin munca sa, și-a câștigat o avere însemnată, de care se bucură, făcând bine cui poate; iar firea lui este așa de veselă și de glumeață încât cu dânsul nu poate cuiva să i se urască. Știe să spună și să descrie o mulțime de lucruri pe care însuși le-a văzut și le-a învățat în numeroasele sale călătorii; căci, fiind de părinți din Galați, el, de tânăr s-a înrolat ca matroz pe o corabie englezească și, cutreierând toate țările și toate mările lumii, s-a ales pănă în sfârșit cu multă minte, sănătate, avere și voie bună. Astfel este amicul meu domnul Stancu Poloboc, cu care mă primblam mai deunăzi pe portul Galaților.

Continuă să citești

Calendarul zilei

https://blog.revistaderecenzii.com/

1444 – Bătălia de la Varna: Otomanii au învins armata cruciată condusă de regele maghiar Vladislav I și Iancu de Hunedoara.

1483 – S-a născut reformatorul religios german Martin Luther (d. 1546).

1508 – Din inițiativa lui Radu cel Mare (1495-1508), a apărut Liturghierul slavon, tipărit de călugărul Macarie, prima carte tipărită în Țara Românească.

Continuă să citești