Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com

* Iași: Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Iaşi, organizează Zilele Bojdeucii în perioada 13-14 aprilie, printr-o serie de evenimente ce aniversează cel mai îndrăgit şi vizitat muzeu din Iaşi. În ziua de 15 aprilie 2024 se vor împlini 106 ani de la inaugurarea primului muzeu literar din România (15 aprilie 1918), Bojdeuca din Ţicău, care l-a găzduit pe Ion Creangă (1837-1889) din vara anului 1872 până la moarte. Din programul zilei:

Continuă să citești

Ocrotitorul de Liviu Rebreanu

https://blog.revistaderecenzii.com

— Aide, Filibaș, zise directorul, un om acru, cu cioc și cu ochelari, către aprodul Ion Filibaș, întinzându-i un plic mare, galben, cu eticheta ministerului, să-mi cauți din fundul pământului pe domnul șef Sulea și să-i dai plicul ăsta!… Ai înțeles?…

Aprodul se închină adânc, luă plicul, bâlbâi de mai multe ori “da, domnule director”, apoi, cu o privire blândă și rugătoare, parc-ar fi cerut iertare pentru îndrăzneală, întrebă cu glasul răgușit de respect:

Continuă să citești

Calendarul zilei

https://blog.revistaderecenzii.com

1828 – Lexicograful şi publicistul american Noah Webster şi-a însuşit drepturile de autor ale primei ediţii a dicţionarului care-i poartă numele

1849 – Kossuth Lajos proclamă Ungaria stat independent, dar intervenţia habsburgică şi ţaristă duce la înăbuşirea în sânge a revoluţiei declanşate la 15 martie 1848.

1865 – Abraham Lincoln este împuşcat de John Wilkes Booth, a decedat a doua zi.

1879 – Agenţia diplomatică a României la Belgrad este ridicată la rangul de legaţie.

Continuă să citești

Cronică sentimentală de I. L. Caragiale

https://blog.revistaderecenzii.com

În una din livezile ‘nverzite ale Africei necunoscute de miază-zi, prin care curge liniștită apa Zanzibarului, se rădică un cătun de bordeie locuit d’o populațiune barbară cât se poate de ciudată.

Veți crede că voiu să vă serv un capitol de Geografiă populară, sau că încerc a vă da introducțiunea topografică a unui roman de călătorii și aventuri.

Nicidecum ! Voiu să vă fac cunoștință pur și simplă cu o specie de oameni cari, mă prind, nu-și pot găsi semeni în niciunul din cele patru înghiuri ale pământului.

Continuă să citești