Calendarul zilei

https://blog.revistaderecenzii.com

1453 – Căderea Constantinopolului. Armatele otomane sub conducerea sultanului Mahomed al II-lea au cucerit Constantinopolul, după un asediu de 53 de zile, punând capăt istoriei de peste 1.000 de ani a Imperiului Bizantin.

1660 – Restaurația engleză – Carol al II-lea a fost încoronat din nou rege al Angliei, Scoției și Irlandei.

Continuă să citești

Femei/Renée, Marthe, Odette de Mihail Sebastian

https://blog.revistaderecenzii.com

Nu este încă opt. Ștefan Valeriu o știe după bătaia soarelui care n-a ajuns decât până la marginea de jos a șezlongului. O simte cum urcă pe bara de lemn, cum îi învelește degetele, mâna, brațul gol, caldă ca un șal… Va mai trece un timp oarecare – cinci minute, un ceas, o eternitate – și în jurul pleoapelor închise, va fi o pâlpâire albastră, cu vagi dungi de argint. Va fi opt atunci și își va spune fără convingere că trebuie să se ridice. Ca ieri, ca alaltăieri. Dar va rămâne mai departe surâzând la gândul acestui cadran solar, pe care l-a construit din prima zi cu un șezlong și un colț de terasă.

Continuă să citești

Alibi de Liviu Rebreanu

https://blog.revistaderecenzii.com

Ei, acuma de unde pornim, Alecule? întrebă primul-procuror cu o îngrijorare pe care zadarnic se silea să o ascundă.

— De la început, stimate domnule prim’, mormăi judecătorul de instrucție Babulea, ironic și sigur de sine, ca și când el de mult ar fi avut în buzunar dezlegarea tainei.

— Care început dacă nu te superi? stărui cellalt.

Continuă să citești

Premiul întâi – o reminiscență din tinerețele pedagogului de I. L. Caragiale

https://blog.revistaderecenzii.com

Era la școala numarul 1 de băieți „Decebal” din urbea G… Trei ani de-a rândul, din clasa întâia primară și până-n a treia, doi școlari eminenți și-au disputat cununa de merișor, smulgând admirația profesorilor, revizorilor, inspectorilor și tutulor autorităților.

Acești doi școlari sunt Artur Ionescu și Ioniță Păunescu.

Cel dântâi este fiul unic al lui d. Mandache Ionescu, mare proprietar, omul cel mai influent și mai cu greutate din tot județul și stâlpul oricărui guvern. Asta e bine; căci fără d. Mandache cu greu s-ar putea guverna în acel județ.

Continuă să citești

Mărturii etnografice – Expoziție și concurs de fotografie document. Articol de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com

În perioada 17-31 mai 2024, Serviciul „Cercetare, îndrumare și valorificare a patrimoniului” din cadrul Direcției Județene de Cultură Prahova „Acad. Eugen Simion”, coordonator referent Anișoara Ștefănucă, a organizat Expoziția și concursul de fotografie document – „Mărturii etnografice”.

Conform comunicatului de presă al Centrului Județean de Cultură Prahova, principalul obiectiv al acestei acțiuni, cât și al activității întregului departament este „cercetarea științifică aplicată a fenomenului cultural, conservarea și tezaurizarea informațiilor etnografice, valorificarea materialelor rezultate și nu în ultimul rând promovarea acestora în rândul publicului larg cât și al specialiștilor”.       În concurs au fost înscrise aproximativ 200 de fotografii vechi, din secolul al XX-lea, aparținând a 14 persoane din localitățile prahovene: Izvoarele, Valea Doftanei, Măgurele, Ceptura, Telega, Bătrâni, Băicoi.

Continuă să citești