Drama Paracliserul, la o nouă lectură. Articol* de Dan Ionescu

https://blog.revistaderecenzii.com

*Articol apărut în revista „Scrisul Românesc”; Nr. 7 / 2024

Paracliserul, una dintre piesele de teatru scrise de Marin Sorescu, face parte, alături de Matca și Iona, din trilogia Setea muntelui de sare. Paracliserul, adică un ajutor de preot care se ocupă de întreținerea bisericii și de pregătirea slujbelor religioase, devine o figură simbolică pentru omul simplu, care vede dincolo de aparențe și care meditează asupra marilor întrebări ale vieții.

Continuă să citești

Teatru Sub Lună revine cu ediția a IX-a: O săptămână de teatru, muzică și poezie sub clar de lună

https://blog.revistaderecenzii.com

11 iulie 2024

București

COMUNICAT DE PRESĂ

Teatru Sub Lună revine cu ediția a IX-a: O săptămână de teatru, muzică și poezie sub clar de lună

Teatrul InDArt anunță cu entuziasm cea de-a IX-a ediție a Festivalului de Artă Teatru Sub Luna #9, găzduit de The Pub Universitate în perioada 20-28 Iulie 2024. Festivalul va reuni iubitorii de teatru independent pentru o săptămână magică de spectacole memorabile, muzică live și poezie, sub clar de lună.

Continuă să citești

Calendarul zilei

https://blog.revistaderecenzii.com

1884 – S-a născut pictorul și sculptorul italian Amedeo Modigliani (d. 1920).

1904 – S-a născut poetul chilian Pablo Neruda (Neftali Reyes Basualdo), laureat Nobel (d. 1973).

1909 – S-a născut filosoful și eseistul Constantin Noica (d. 1988).

1937 – Expoziția Mondială de la Paris: Tabloul „Guernica” al lui Pablo Picasso a fost expus pentru prima dată publicului.

Sursa: https://historia.ro/

Între două povețe. Schiță de I. L. Caragiale

https://blog.revistaderecenzii.com

Cu tot uetul balului, am auzit șoptindu-mi clar la urechea dreaptă: „Trebuie să fii prea sec de spirit, ca să te lași amețit de un drăcușor așa de tânăr !“ Era o povață foarte cuminte, pe care desigur aș fi urmat-o, dacă aveam numai o ureche; însă de-abia își termină consilierul înțelept propoziția, și, la urechea stângă, altul îmi șopti și mai clar: „Trebuie să fii prea sec de spirit, ca să nu te lași purtat de atâta farmec…“ Nu m-am uitat împrejur, să văz cine sunt cei ce-mi șopteau. Îi știam. Erau cei doi consilieri intimi ai mei, cari nu mă părăsesc nici un pas, nici o clipă, nici ziua, nici noaptea, nici deștept, nici în somn. Îi cunosc bine pe amândoi, mai bine de cum mă cunosc ei pe mine. Eu sunt sigur de caracterul lor; ei nu se pot niciodată bizui pe al meu. De câte ori nu i-am amăgit, urmând, cu toată povața stăruitoare a unuia – pe care mă prefăceam că o ascult cu tot interesul – îndemnul celuilalt. Dar e și vina lor: unul mă trage la dreapta, altul la stânga; când unul îmi zice da, altul îmi zice ba, așa că eu, sau trebuie să stau pe loc, așteptând în zadar o împăcare a lor imposibilă, sau trebuie numaidecât să urmez pe unul, și astfel să contrariez pe celălalt. Însă, ce e regretabil pentru mine, e că totdeauna, după ce am urmat pe unul departe pe o cărare, când mă uit înapoi, mă căiesc, că n-am urmat povața celuilalt.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com

* La Sala Radio are loc spectacolul caritabil „Împreună pentru Marian”, în sprijinul artistului Marian Stere, reporter la Secția Română Radio România Internațional  – ora 19:00. Participă numeroase vedete ale showbiz-uluiromânesc: Corina Chiriac, Horia Moculescu, Stela Enache, Adriana Trandafir, Sergiu Cioiu, Ozana Barabancea, Ileana Șipoteanu, Oana Sîrbu, Crina Matei, Bibi, Alla Cebotari, Nae Alexandru & Cristian Simion, Alina Sorescu, Mihai Ciucă. Prezintă Alla Cebotari

Continuă să citești