Palimpsestul memoriei. Cronică de carte semnată de Dan Ionescu

https://blog.revistaderecenzii.com

*Cronică apărută în revista „Viața Românească”, Nr. 10 / 2024

Gabriel Chifu, unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani, explorează teme variate, de la existențialism și introspecție, până la istorie și societate. Stilul său este caracterizat prin reflexivitate și o profundă înțelegere a condiției umane. În lirică, abordează adesea teme filosofice, meditând asupra vieții și iubirii, în timp ce, în romane, combină realismul cu elemente simbolice și metafizice.

Continuă să citești

De două mii de ani de Mihail Sebastian

https://blog.revistaderecenzii.com

Cred că nu m-am temut niciodată de oameni sau de lucruri, ci numai de semne și simboluri. Copilăria mea a fost otrăvită de al treilea plop din curtea bisericii Sfântul Petru, misterios, înalt, negru, cu umbra căzând în nopțile de vară prin fereastră, până deasupra patului meu – panglică neagră tăindu-mi în dungă cuvertura –, prezență care mă înfiora, fără să înțeleg, fără să întreb…

Continuă să citești

Moromeții (II, 18) de Marin Preda

https://blog.revistaderecenzii.com

XVIII

Afară, învățătorii și învățătoarele își strigau premianții și copiii spuneau poezii. Când veni rândul clasei a patra, fostul director se urcă pe scenă și înainte de a începe să numească pe premianți, el se opri câteva clipe în fața catedrei, dând de înțeles că are și el ceva de spus. Se făcu liniște, și unii oameni care stăteau jos, tăifăsuind încet, se ridicară în picioare și curmară șoaptele. Numai niște babe surde, uitându-se la învățător, își aduceau aminte de părinții acestuia; fostul director era chiar de-aici din sat.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com

* Târgu Jiu și Runcu: Cea de-a XXXII-a ediție a Festivalului Național de Umor „Ion Cănăvoiu” are loc în perioada 18-20 octombrie la Târgu Jiu și Runcu. Astfel, în data de 18 octombrie, de la ora 17:00, la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, sala „Florin Isuf” va avea loc vernisajul expoziției de caricatură semnat de PIM (Mihai Pânzaru), dar și lansări de cărți și reviste. PIM este și câștigătorul premiului „Aurelian Iulius Șuță” – ȘAI acordat în memoria unui artist care s-a aflat de la început alături de organizatorul principal.

Continuă să citești