O enciclopedie a exilului românesc. Cronică* de carte, semnată de Dan Ionescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

*Cronică apărută în revista „Ramuri”, Nr. 3 / 2024

După o cercetare îndelungată de aproape două decenii a fenomenului literar românesc din diaspora, istoricul și criticul literar Florea Firan finalizează o lucrare de o valoare deosebită, intitulată Memoria Emigrației (Editura Scrisul Românesc, Craiova, 2023, 708 p.), realizată în maniera instituită de G. Călinescu în Istoria literaturii române…, de stabilire a detaliilor biobibliografice, însoțite de ierarhizări și de opinii critice asupra operelor vizate. Sunt analizați, comentați și prezentați monografic, în ordine alfabetică, o sută de scriitori din numărul imens al celor care au luat drumul exilului din varii motive. Autorul analizează și comentează opera scriitorilor plecați din țară în perioade diferite, mulți după 1945, odată cu instaurarea regimului comunist și angajarea lor în tot felul de prestații, încercând să-și continue activitatea din țară. Unii au făcut jurnalism la posturi de radio ca Europa Liberă, alții au editat reviste sau au fondat edituri și au creat cercuri și cenacluri literare, precum Cenaclul de la Neuilly-sur-Seine, inițiat în 1963 de Leonid M. Arcade, cel mai longeviv cenaclu românesc din străinătate, frecventat de scriitorii emigranți din Franța sau din alte țări în trecere prin Paris.

Continuă să citești

„În profesia de medic, ego-ul este periculos, dar și necesar”. Articol de Mihaela Berinde

https://blog.revistaderecenzii.com/

Nocturne

„În profesia de medic, ego-ul este periculos, dar și necesar”! Medicul Dana Safta, prima invitată a noului sezon „Nocturne”, la TVR 1

Cum pătrunde un doctor în universul unui pacient, care este ecuaţia echilibrului între profesie, familie, pasiuni, prieteni, cum poți să fii dimineața la spital, iar seara, în lumea largă, alături de Simona Halep (al cărei consilier medical este), ne povesteşte invitata Marinei Constantinescu – luni, 25 martie, ora 23.00.

Continuă să citești

Duminica Tomii de I. L. Caragiale

https://blog.revistaderecenzii.com/

M-am dus să fac o vizită confratelui și amicului meu Tomița de ziua lui. L-am găsit într-o stare foarte proastă, plimbându-se de colo până colo ca o hienă în cușca ei, și văitându-se de durere; toată noaptea nu putuse închide ochii din pricina unei măsele.

L-am povățuit să meargă la dentist.

— Nu pot, mon cher.

— De ce nu poți? ți-e frică?… Cu metodele de astăzi, nu simți nici cât o pișcătură de purice.

Continuă să citești

Câine & berbec de Tania Jilavu

https://blog.revistaderecenzii.com/

Zodiacul chinezesc..nu e un rețetar, deși e arhaic în structură și concepție. Poate îl veți gasi încă actual dacă vă veți recunoaște în cele ce urmează. Acest zodiac are și un substrat filozofic, motiv pentru care trebuie să avem o dispozitțe psihologică, o stare psihică adecvată pentru a aborda subiectul propus. Vechii tibetani și chinezii nu și-au propus la vremea respectivă să alcătuiască un zodiac comercial, așa cum se prezintă cele actuale în mass-media actuală. Să nu disprețuim capacitățile intelectuale ale strămoșilor noștri. Zodiacul lor e mai degrabă un îndreptar și o explicație teoretică a mediului cosmic-terestru, prin abordarea unor teme delicate ce țin de viață și cele două componente yin (negativ) și yang (pozitiv), cei doi poli magnetici, imprenta acestora asupra comportamentelor, ideilor și acțiunilor noastre. Yang semnifică nașterea sau ziua, în timp ce ying semnifică moartea sau noaptea. Aceste două forme de energie sunt reprezentate de simbolul Tái Chi (reprezintă unitatea), ce este materie sau viață. Pentru a menține armonía în univers este nevoie de echilibrul constant al celor doi poli opuși. Când se produce un dezechilibru sau un haos, acestea sunt perturbate. Persoanele de timp yang + sunt mai spontane, iar cele de timp Yin -, mai intuitive, reflexive. Zodiacul chinesec se încadrează greu în tiparele cunoscute sau în domeniile cunoașterii actuale. Abordându-l, putem recunoaște multe din subconștientul nostru…; echilibrul, armonía cu sine și cu semenii noștri. Las în seama dv. să apreciați dacă cele gândite, citie sau doar intuite se adeveresc în ce vă privește.

Continuă să citești