Arhive zilnice: 10 iulie 2024
Vegetal în culori
Despre cometă – prelegere populară de I. L. Caragiale
https://blog.revistaderecenzii.com
D. Mariu Chicoș Rostogan, distinsul nostru pedagog și director al școalei model „Ulpiu Traian”, este destul de cunoscut tutulor acelora cari se interesează de mișcarea noastră culturală, așa ca să ne scutim de a-i mai face vreo reclamă. Ne mărginim doar să dăm aci, cu sfințenie, prelegerea pe care d-sa a ținut-o, în fața școlarilor săi, asupra cometei de luni 1, marți la 2 noiembrie.
Pentru ca să guste cititorul și mai bine această producțiune, trebuie să-i amintim că vechea noastră cunostință, eminintele pedagog d. Mariu Chicoș Rostogan, totdeauna, înainte de e și i, pronunță pe: n ca gn franțuzesc; t ca k; d ca gh; g ca j; c ca șș, etc. Pe ici, pe colo, pentru a ținea deșteaptă această amintire, transcriem cât se poate mai exact felul de pronunțare a eminintelui pedagog, lăsând cititorului să suplinească părțile din cale-afară originale.
Continuă să citeștiMarcel Proust: À PROPOS DU “STYLE” DE FLAUBERT
https://blog.revistaderecenzii.com
Je lis seulement à l’instant (ce qui m’empêche d’entreprendre une étude approfondie) l’article du distingué critique de la Nouvelle Revue Française sur “le Style de Flaubert”. J’ai été stupéfait, je l’avoue, de voir traiter de peu doué pour écrire, un homme qui par l’usage entièrement nouveau et personnel qu’il a fait du passé défini, du passé indéfini, du participe présent, de certains pronoms et de certaines prépositions, a renouvelé presque autant notre vision des choses que Kant, avec ses Catégories, les théories de la Connaissance et de la Réalité du monde extérieur.[1] Ce n’est pas que j’aime entre tous les livres de Flaubert,
Continuă să citeștiCalendarul zilei
https://blog.revistaderecenzii.com
1856 – S-a născut fizicianul și inventatorul american de origine sârbă Nikola Tesla (d. 1943).
1871 – S-a născut scriitorul francez Marcel Proust (d. 1922).
– 1872: S-a născut Aristide Demetriade, regizor şi actor de teatru şi film; a fost unul dintre pionierii filmului românesc, regizând primele peliculele româneşti, alături de Grigore Brezeanu (m. 1930)
1943 – Operațiunea Husky: Armatele anglo-americane au debarcat în insula Sicilia, deschizând un nou front în cel deal Doilea Război Mondial.
– 1942: S-a născut Nicolae Pârvulescu, profesor, istoric literar și scriitor (m. 2021)
Continuă să citeștiAtelierele verii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova. Articol de Elena Trifan
https://blog.revistaderecenzii.com
Și în acest an, în vacanța de vară, muzeele din județul Prahova și-au stabilit un program activ, dedicat colaborării cu școlile și cu famiile elevilor în vederea cooptării acestora în activități de formare teoretică și practică a copiilor.
Astfel, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, luni, 8 iulie 2024, s-a desfășurat atelierul cu tema „Povestim și coasem”.
Continuă să citeștiInformații culturale
https://blog.revistaderecenzii.com
* Festivalul Internațional Vara Magică se desfășoară din 3 iulie, până pe 21 august, miercurea, la Ateneul Român din București. Printre partenerii media: Radio România Muzical, Radio România Cultural. Din programul zilei:
- ora 19:30 – Ansamblul Violoncellissimo sub conducerea muzicală a lui Marin Cazacu, într-un program spectaculos, eclectic, de la baroc la rock, de la clasic la muzică de film, cu lucrări de Albinoni, Handel, Dimitrescu, Piazzolla, Villa Lobos, Ramin Djawadi, Saint Saens/Sinaci, Freddie Mercury/Teodorescu/Tudor