Mihai Viteazul s-a intitulat într-un hrisov „domn al Țării Românești și Ardealului și a toată țara Moldovei”

https://blog.revistaderecenzii.com/

1600 – Mihai Viteazul s-a intitulat într-un hrisov „domn al Țării Românești și Ardealului și a toată țara Moldovei”, confirmând documentar prima unire politică a celor trei țări române, eveniment care a fost realizat de facto la sfârșitul lunii mai 1600.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Sibiu: Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu şi Muzeul Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” organizează, la Muzeul Naţional Brukenthal, Casa Albastră, Sala Multimedia, Piaţa Mare nr. 5, în perioada 6 iulie – 3 septembrie, expoziţia Femeia – De La Model La Artista Profesionistă. Vernisajul expoziţiei are loc joi, 6 iulie, de la ora 14:00 şi va include un recital muzical susţinut de prof. Mihai Bădiţăcare interpreta piesa „Fum”, pentru clarinet soslo de Doina Rotaru, compozitoare contemporană, de faimă internațională. Ghidaje gratuite, de aproximativ o oră, sunt programate pentru 21 iulie, de la ora 17:00 şi sâmbătă, 22 iulie, de la ora 11:00. Curatorii expoziţiei sunt Iulia Mesea, istoric de artă, Muzeul Național Brukenthal și Robert Strebeli, directorul Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Vernisajul expoziţiei fotografilor Radu Păltineanu şi Irina Repede, intitulată „Zoom pe Hartă: Australia Nebănuită”, proiect curatoriat de Ioana Marinescu – ora 17:00, la Muzeul Hărţilor, str. Londra nr. 39. Expoziţia prezintă peste 30 de imagini surprinse de fotografii Radu Păltineanu şi Irina Repede în timpul periplului lor cu tricicletele prin Australia. Expoziţia este deschisă în perioada 7 iulie – 10 septembrie, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, orele 10:00 – 18:00

Continuă să citești

Niobe și Latona. Basm de Alexandru Odobescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

Odinioară, pre vremea de demult, era într-o cetate grecească, numită Teba, o femeie de viță domnească, pe care o chema Niobe. Ea avea mulți feciori și multe fete și așa tare se mîndrea cu frumusețea lor, încît i se părea că în toată țara, ba nici chiar în toată lumea, nu se mai află alți copii frumoși ca ai ei.
Drept este că, de cîte ori pămîntenii locului vedeau pe feciorii și pe fetele Niobei alergînd și jucîndu-se prin văi și prin livezi, împreună cu copiii lor, toți se uneau a zice că cu aceia nici unii nu se puteau potrivi. Iar Niobe, dacă auzea așa, îi creștea inima în piept și din ce în ce mai tare se îngîmfa și se amețea de trufie, lăudînd către toți puterea neasemuită, și virtutea, și mîndrețea copiilor săi.

Continuă să citești