Iuliana Tudor ne invită la o vorbă… „Cu ai mei!”. Podcastul cu vedete din lumea folclorului se vede online şi la TVR. Articol de Bianca Dinescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

Iuliana Tudor

Bucureşti, 27 februarie 2024

Iuliana Tudor ne invită la o vorbă… „Cu ai mei!”. Podcastul cu vedete din lumea folclorului se vede online şi la TVR

Din 29 februarie, primul proiect online al Iulianei Tudor se vede la TVR Folclor, pe canalul oficial de YouTube al vedetei, pe TVR+ şi, din 2 martie, la TVR 1. Exclusivități, emoție și dezvăluiri personale ale invitaţilor vom descoperi de-a lungul celor 10 episoade ale podcastului.

Continuă să citești

La Biblioteca Județeană Prahova va fi lansată colecția „Galeria Marilor Epigramiști”. Articol de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com/

La Biblioteca Județeană Prahova va fi lansată colecția „Galeria Marilor Epigramiști”

Biblioteca Județeană „N. Iorga” Ploiești găzduiește joi, 29 februarie 2024, ora 12.00, în Sala de lectură „Nichita Stănescu”, prezentarea colecției GALERIA MARILOR EPIGRAMIȘTI, ediție îngrijită de Constantin Tudorache, apărută sub egida Casei de Cultură „I. L. Caragiale” a Municipiului Ploiești, între anii 2018-2023.

Continuă să citești

De la clasici la contemporani. Cronică* de carte semnată de Dan Ionescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

*Cronică apărută în revista „Ramuri”, Nr. 2 / 2024

Pasiunea pentru literatura clasică, Bogdan Mihai Dascălu a aprofundat-o, după cum deducem din Jurnalul unei ediții (Începuturile), din îndeletnicirea-i profesională, ca tânăr cercetător al Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu”, din cadrul Academiei Române, când, la sugestia lui Eugen Simion, a purces la traducerea Jurnalului lui Titu Maiorescu, jurnal scris în limba germană, în timpul studiilor de la Viena, apoi de la Berlin și Paris.  Literatura română modernă începe de la Junimea, societate cultural-științifică, la ale cărei ședințe de cenaclu au citit, între alții, și marii clasici ai literaturii române, Mihai Eminescu, Ion Creangă, I. L. Caragiale și Ioan Slavici. De la acest moment înainte, se inițiază lucrarea Pagini de istorie a literaturii române (Editura David Press Print, Timișoara, 2022), al cărei subtitlu, De la clasici la contemporani, evidențiază arcul de timp asupra căruia se concentrează analiza. Traducerea jurnalului a durat șapte ani, vreme în care Bogdan Mihai Dascălu a apelat, pentru acuratețea rezultatului, la germaniști de frunte, precum Michael Metzeltin de la Viena, Joachim Wittstock sau Helmuth Frisch, iar „volumul a avut impactul scontat”. Pentru a-și fi impus ideile, Titu Maiorescu a purtat polemici efervescente și de durată, în special cu Dobrogeanu – Gherea, critic literar despre care există numeroase însemnări în Jurnal, precum aceasta: „Duminică 10 ianuarie/29 decembrie 91. Neapol. Furtună, vânt rece, ploaie, mare agitată de se văd de aici talazurile în spumă țâșnind deasupra caselor. Tot scriu câte 2 ore la NEPLĂCUTUL articol contra Gherea”. Celelalte capitole, intitulate Titu Maiorescu și Enciclopedia română, Iscoditorul de talente, Pluralismul lingvistic al unui european și Vizionarul, conțin unghiuri de vedere interesante asupra multiplelor preocupări culturale ale mentorului de la Junimea.

Continuă să citești

Altfel de viziune asupra basmului românesc. Cronică* semnată de Dan Ionescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

*Cronică apărută în revista „Ramuri”, Nr. 2 / 2024

Laureat al Academiei Române – a obținut premiul „Vasile Conta” pentru lucrarea de față, Fermenții basmului românesc (Editura MJM, Craiova, 2021, 434 p.) -, Viorel Mirea dă o definiție cel puțin interesantă acestei specii literare: „Basmul este temnița de argint în care stau închise visurile de aur ale nevoii plăcerilor copilăriei noastre de a se imagina matură. Basmul, ca și filmul, un alt fel de basm, ne face pe toți eroi prin participarea noastră afectivă la cadrul acțiunii. Fiind doar una imaginativă, desigur, nu putem schimba nimic. Basmul devine astfel etapa neîmplinirii noastre prezente transpusă pe speranța unei împliniri”.

Continuă să citești

„Cu drag… de Dragobete” – spectacol eveniment de folclor, la TVR 1 şi TVR Folclor. Articol de Bianca Dinescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

Mioara Velicu

Bucureşti, 23 februarie 2024

„Cu drag… de Dragobete” – spectacol eveniment de folclor, la TVR 1 şi TVR Folclor

Iuliana Tudor alături de peste 30 de artişti, tineri interpreţi şi mari nume ale foclorului românesc, ne aşteaptă la „Cu drag… de Dragobete”, show-ul muzicii populare de calitate. Spectacolul extraordinar sărbătoreşte iubirea şi marchează lansarea oficială a postului TVR Folclor.

Continuă să citești