Arhive zilnice: 9 ianuarie 2023
Dan Ionescu: Remedia Amoris de Publius Ovidius Naso. Variante / Pagini omise
https://blog.revistaderecenzii.com/
Câmpurile și plăcerea de a le cultiva încântă inimile. Poruncește ca taurii îmblânziți să supună gâturile jugului, ca plugul să rănească adânc ogorul dur. Acoperă cu pământ semințele cerealelor: acestea țarina ți le înapoiază cu multă dobândă. Privește ramurile pomilor, îndoite de greutate; pomul poartă, cu dificultate, povara care a rodit. Privește râurile care dispar, într-un murmur plăcut; Privește oile păscând o iarbă fertilă. Iată și căprițele: ele atacă peretele din râpa stâncoasă și bolovanii porniți; deja se vor întoarce (căprițele, n.m.), cu ugerele pline, la iezii lor. Păstorul intonează cântece dintr-un flaut neregulat (nai, n.m.) și nu lipsesc câinii însoțitori, o gloată zeloasă. Într-o parte, alte înalte păduri răsună de tunete și bivolița se tânguiește că lipsește vițelul ei. Ce să mai spun, când roiurile (de albine, n.m.) fug de fumurile puse dedesubt, ca să iei din știubei (stupi, n.m.) mierea de care este plin. Toamna dă poame și vara este frumoasă pentru recolte, primăvara furnizează flori, iarna este despovărată de foc (de caniculă, n.m.). Țăranul culege strugurele copt în toamnă și musturile curg sub talpa goală, în anumite timpuri, strânge ierburile retezate (fânețele, n.m.) și curăță cu un pieptene rar (greblă, n.m.) ogorul tuns. Însuți poți pune, în grădinile udate, o plantă; însuți poți dirija undele unui izvor. Va fi venit vremea altoirii: fă creanga să primească ramul nou și pomul va sta blând printre străini. De la un timp, sufletul a prins să se încânte de aceste îndeletniciri și Amor l-a părăsit, cu aripile zdrențuite.
Pilula 2 – Iubirea unui „Inutil”. Proză de Mariana Palaghia
https://blog.revistaderecenzii.com/
Pilula 2 – Iubirea unui „Inutil”
Nici nu mai ştiu exact cum şi când a apărut prima dată „Inutilul” la noi acasă. Un cotoi adult gri, banal, cu o coadă subţire ca o săbiuţă – asta m-a şi frapat la el, coada lui subţire şi ascuţită, cu foarte puţină blană (probabil fusese rasă)… Nu am aflat nici acum de unde a venit, cum se numeşte sau al cui este, cert este doar că odată ajuns la noi, nu a mai plecat. A stat zi şi noapte trist lângă uşa de la intrare, până ne-a convins să îl lăsăm în casă. Întâi ca să mănânce, apoi ca să se odihnească, apoi ca să doarmă liniştit, într-un colţ, după pofta inimii. Cred că a trecut un an de când pisoiul ăsta ne-a adoptat, timp în care nu s-a schimbat deloc, doar coada arată acum ok – în rest, el este la fel de anonim, liniştit, fără pretenţii. Stă cuminte acolo unde i se permite, nu deranjează, nu miaună, nu se manifestă decât când cere mâncare sau vrea să iasă afară. Cumva în glumă am ajuns să îl numim „Inutilul” pentru că animalul ăsta chiar nu face nimic – nici măcar nu enervează – doar mănâncă şi doarme. Culmea, nu face nici rele: nu lasă păr prin casă (are o blană foarte scurtă), nu are purici, nu trage cu ghearele de covor sau de mobilă, nu aleargă, nu protestează când ceva nu îi convine – pur si simplu acceptă liniştit tot ceea ce vine de la noi.
Continuă să citeștiInformații culturale
https://blog.revistaderecenzii.com/
Atena: Oraşul Timişoara a preluat prestigiosul titlu de Capitală Europeană a Culturii în 2023, alături de oraşele Elefsina (Grecia) şi Veszprém (Ungaria), conform unui comunicat al Comisiei Europene. Aceste trei oraşe se alătură celor peste 60 de oraşe care au primit acest titlu în anii precedenţi, atât din întreaga UE, cât şi din afara acesteia. Pe parcursul anului 2023, noile Capitale Europene ale Culturii vor marca deţinerea acestui titlu prin numeroase evenimente, expoziţii şi spectacole.Pentru a marca această ocazie, pe 9 ianuarie, vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas va participa la un eveniment de predare a titlului la Muzeul Acropole din Atena, în cadrul căruia se va citi o declaraţie scrisă de comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel. Evenimentul va constitui, de asemenea, o ocazie de a sărbători capitalele culturii din 2022, oraşele Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Lituania) şi Novi Sad (Serbia).
Sursa: https://www.rador.ro/2023/01/09/calendarul-evenimentelor-9-ianuarie-selectiuni-8/
Cântecul lebedei. Proză de Liviu Rebreanu
https://blog.revistaderecenzii.com/
Am iubit-o…
Era micuță, și albă, și gingașă, și blândă… Buzele ei zâmbeau mereu, mereu, dar zâmbetul îi părea adumbrit de o melancolie stranie, care-i lăcrima veșnic în ochii albaștri, gânditori. Șapte ani n-am observat tristețea sufletului ei! N-am vrut, sau n-am putut? Nu știu… Când am descoperit-o, însă, era prea târziu. Până atunci parcă umblasem cu ochii închiși, orbiți sau îmbătați de fericire… Fericire! Fericire! Cumplită e uneori îmbrățișarea fericirii!
Continuă să citeștiNoi amândoi avem același dascăl de Mihai Eminescu
https://blog.revistaderecenzii.com/
Noi amândoi avem același dascăl,
Școlari suntem aceleiași păreri…
Unitul gând oricine recunoască-l.
Ce știi tu azi, eu am știut de ieri.
De-aceleași lucruri plângem noi și râdem…
Non idem est si duo dicunt idem.
Informații externe
https://blog.revistaderecenzii.com/
Sursa: https://www.rador.ro/2023/01/09/calendarul-evenimentelor-9-ianuarie-selectiuni-8/
– Ciudad de Mexico: Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador îi primește pe omologul său american Joe Biden și pe premierul canadian Justin Trudeau, în cadrul Summitului liderilor din America de Nord (9 – 10 ian.)
Continuă să citeștiȘtiri sportive
https://blog.revistaderecenzii.com/
Sursa: https://www.rador.ro/2023/01/09/calendarul-evenimentelor-9-ianuarie-selectiuni-8/
*Clubul Sportiv Dinamo organizează o conferinţă de presă pe marginea lansării ‘Academiei de Înot Dinamo’ – ora 14:00, la Sala Dinamo – Şoseaua Ştefan cel Mare, nr. 7-9
Continuă să citeștiOglinda zilei
https://blog.revistaderecenzii.com/
1792 – Pacea de la Iași a pus capăt Războiului Ruso-Austro-Turc (1787–1792). Rusia a obținut Crimeea, Oceakov și litoralul Mării Negre între Bug și Nistru.
Continuă să citești