Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

Bolero de M. Ravel. Sursa: YouTube

* De la ora 19:00, „Bolero”, dar și o altă lucrare semnată de Ravel – „La Valse”, vor putea fi ascultate la Sala Radio, în interpretarea Orchestrei Naționale Radio, sub bagheta dirijorului britanic Rumon Gamba. Seara de la Sala Radio va debuta cu un alt „hit” al muzicii clasice: Concertul în la minor pentru pian și orchestră, semnat de compozitorul norvegian Edvard Grieg, în interpretarea solistică a pianistului Horia Mihail, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România

Continuă să citești

Oglinda zilei

https://blog.revistaderecenzii.com/

1772 – S-a născut economistul și filosoful utopist francez Charles Fourier (d. 1837).

1795 – Franța a adoptat metrul ca unitate de măsură pentru lungime.

1831 – Împăratul Pedro I al Braziliei a abdicat în favoarea fiului său, Pedro II.

1862 – Bătălia de la Shiloh, din cadrul Războiul Civil American, s-a încheiat cu victoria forțelor unioniste.

1931 – S-a născut actorul Amza Pelea (d. 1983).

Continuă să citești

A. D. Holban. Evocare de Dimitrie Anghel

https://blog.revistaderecenzii.com/

Sunt unii oameni senini și blînzi, cari împrăștie în jurul lor o atmosferă de bunătate ce te farmecă și te cîștigă cu fiecare vorbă, cu fiecare gest al lor ; iar alții care te resping de la început și față de cari nu știu ce sîmțămînt tainic îți dă de știre să te ferești. Unul dintre aceștia din urmă este și veteranul om politic A. D. Holban, o interesantă figură a Iașului din alte vremuri.

Continuă să citești

Comoara misterioasă. Basm de Mihai Eminescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

Nenirocirile schimbă firea oamenilor. Din veseli îi face triști, din triști îi face vaseli, încât și ei se minunează de aceste transformări ale naturii.
Într-o țară îndepărtată locuia cu părinții lui Contele Sex, coborâtor dintr-o familie de mari seniori, a căror bunici își plimbase plictiseala peste mări și țări.
Pe moșia lor de mii de hectare, făcuse tot ce mintea poate să imagineze. Adusese din India un castel întreg din lemn, pe care luni de zile îl transportase corăbiile bucată cu bucată. Reclădit într-o pădure seculară, această locuință exotică servea ca adăpost pentru vânătoare.

Continuă să citești

Emil Gârleanu: Când stăpânul nu-i acasă!

https://blog.revistaderecenzii.com/

În odaie, liniște. Liniște și-un miros! Pe polița din dreapta, pe o farfurie, stă uitată o bucată de cașcaval. Mirosul de brânză proaspătă a străbătut până în cel mai îngust colțișor al casei. Și din gaura lui, din gaura de după sobă, șoricelul nu-și mai găsește locul. Parcă-l trage cineva de mustață afară. Să iasă, să nu iasă? Mai bine să se astâmpere. Să se astâmpere, ușor de zis; dar cașcavalul? Vezi, asta-i asta: cașcavalul. Să-nchidă ochii. I-a închis. Prostul! Dar ce, cu ochii miroase? Și brânza-i proaspătă. Mai mâncase așa bunătate acum vreun an. Dar parcă nu-l momise într-atâta ca aceasta de acuma. Să încerce. Face câțiva pași mărunți până-n marginea ascunzătorii lui. Măcar s-o vadă. Unde-o fi? De unde-l vrăjește, din ce colț îl poftește cu atâta stăruință la dânsa? A! uite-o colo, pe farfurie. Dacă-ar îndrăzni! Dar cum? Să meargă mai întâi pe lângă perete până la divan. Așa, bun! Pe urmă… Pe urmă pe unde s-o ia? Pe lângă dulap? Nu. Pe după jilțul cela? Nici așa. Atunci? Păi lucrul cel mai bun e să se suie de-a dreptul pe perdea, și de-acolo să treacă pe marginea lăvicerului din perete până la poliță. Și-odată la cașcaval, lasă, n-are el nevoie să-l învețe alții ce să facă cu dânsul. Dar motanul? E-hei! la dânsul nu se prea gândise. Și, Doamne, mulți fiori i-a mai vârât în oase motanul cela. Dar poate nu era în odaie. Ha? nu era. Nu. Orișicum, să mai aștepte puțin, să vadă, nu se mișcă nimeni, nu-l pândește cineva?

Continuă să citești