Literatura la Craiova – cu Dan Ionescu, ediția a IV-a (13.VII.2023): Povestea benzilor desenate / Editarea de carte

https://blog.revistaderecenzii.com/

Sursa: YouTube

Literatura la Craiova, emisiune săptămânală, moderată de către Dan Ionescu, a ajuns la ediția a IV-a (13.VII.2023).

Producător: Simona Ștefania Mușuroi.

Invitații acestei ediții: Dodo Niță (critic și istoric de benzi desenate) și prof. Nicolae Marinescu (directorul editurii AIUS).

Temele abordate:

Continuă să citești

Vasile Alecsandri: Călătorie în Africa/Muntele de foc

https://blog.revistaderecenzii.com/

Într-amurgul unei frumoase zile de vară din anul 1839, amicii mei C… N (Costache Negri), N… D (Nicolae Docan) și eu coboram încet munții Apenini care despart Toscana de văile Lombardiei. Un vânt ușor se ridicase, și plăcuta lui dezmierdare ne trezea din apatia în care ne cufundase căldura nesuferită a atmosferei. Toate simțurile noastre se învioșeau sub înrâurirea acelui vânt răcoritor. Natura ni se părea mai veselă, seninul cerului mai limpede, cântările păsărilor mai dulci! Părea că ni se ridicase de pe ochi un văl întunecos și de pe inimă o greutate apăsătoare. Într-un cuvânt, apusul soarelui ne făcu să gustăm una din acele tainice mulțumiri ale sufletului, atât de puternice la vârstă de 19 ani, încât mintea plutește în mii de visuri aurite și închipuirea se exaltă până a crede că aude cete de îngeri serbând sfârșitul zilei pe harpe de aur.

Continuă să citești

Sport şi artă la Cupa Mondială Challenge la gimnastică ritmică! În direct la TVR 1, 15-16 iulie. Articol de Mihaela Berinde

https://blog.revistaderecenzii.com/

Annaliese Drăgan

Sport şi artă la Cupa Mondială Challenge la gimnastică ritmică! În direct la TVR 1, 15-16 iulie

Senioarele gimnasticii mondiale, în acţiune la Cluj-Napoca! Pe 15 şi 16 iulie, transmisiunile directe continuă la TVR 1 de la Cupa Mondială Challenge la gimnastică ritmică, senioare. Programul transmisiunilor, mai jos. 

Continuă să citești

Menire de Tudor Arghezi

https://blog.revistaderecenzii.com/

Printre cimbru și susai,
Fir plăpând de păpădie
Nalță, greu, în vârf de pai,
Un bănuț de floare vie.
Norii lungi, pe sus, de plumb,
Nu-l ghicesc dintre urzici,
Soare galben, cât un bumb,
Răsărit pentru furnici.
Doar fărâma de pământ,
Care-l știe și cunoaște,
Îi păstrează chipul sfânt
Când un bou, trecând, îl paște.

Sursa: https://ro.wikisource.org/wiki/Tudor_Arghezi:_Menire

Oglinda zilei

https://blog.revistaderecenzii.com/

1793 – Jean Paul Marat, unul dintre cei mai radicali conducători ai Revoluției franceze, a fost înjunghiat de către Charlotte Corday, o tânără de nici 25 de ani în momentul asasinatului, membră a unei familii aristocratice sărăcite. 

1841 – A fost semnată Convenția Internațională de la Londra privind regimul strâmtorilor Bosfor și Dardanele.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Braşov: Muzeul „Casa Mureşenilor” Braşov organizează, de la ora 12:00, deschiderea expoziţiei „George Pop de Băseşti şi Gazeta Transilvaniei”. Expoziţia prezintă activitatea politică, desfăşurată de cel care a fost deputat, memorandist şi preşedinte al Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918, George Pop de Băseşti (1835-1919), un mare luptător pentru drepturile şi emanciparea naţiunii române din Transilvania

Continuă să citești

Mihnea Vodă cel Rău/Capitolul III de Alexandru Odobescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

Fuga e rușinoasă…
dar e sănătoasă…


Un an și jumătate trecuse de când Mihnea ținea cârma țării, și boierii pribegi Basarabii și alții câți putuse să scape din mâinile tiranului după multe și anevoioase rugăminte, dobândise în sfârșit ajutor de la Împărăția Turcească. Sultanul Baiazit dase poruncă pașei de la Dunăre ca să intre cu oștire în Țara Românească și să așeze în scaunul domniei pe Vlad cel Tânăr sau Vlăduță, fratele răposatului Radu Vodă.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Muzeul Național de Artă al României – MNAR – devine destinație de vacanță în lunile iulie și august, printr-o serie de programe educative ludice și (re)creative reunite sub genericul: Vacanța la muzeu, ediția 2023 și adresate copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 5 și 16 ani. Vacanța la muzeu – 2023 se desfășoară în perioada 12 – 16 iulie și 2 – 6 august. Din program:

Continuă să citești