Despre „același folclor”. Cronică* de carte semnată de Dan Ionescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

*Cronică apărută în revista „Scrisul românesc”, Nr. 7 / 2023

Într-o perioadă în care nu mai apar creații folclorice și doar se reiau, de obicei, de către interpreții populari și nici aceia născuți și crescuți în vatra satului, Constantin Eretescu publică un volum despre Știma apei. Studii de mitologie și folclor (Editura Spandugino, București, 2022). Stratul vizat este arhaic, păgân (cu siguranță anterior epocii în care s-a cristalizat balada Meșterul Manole, o ilustrare estetică a mitului jertfei creatoare), întrucât autorul interpretează „legendele despre Știma Apei care sugerează ipoteza sacrificiilor umane săvârșite în cuprinsul riturilor agrare. În concepția populară arhaică, fiecare râu își are știma sa, sufletul apei: Oltul cere în fiecare zi câte un cap de om, zice poporul din Vâlcea. Credințe similare sunt atestate pentru râuri ca Mara, Siret, Prut, Sebeș, Bistrița, Târnava”.

Continuă să citești

Sport şi artă la Cupa Mondială Challenge la gimnastică ritmică! În direct la TVR 1, 15-16 iulie. Articol de Mihaela Berinde

https://blog.revistaderecenzii.com/

Annaliese Drăgan

Sport şi artă la Cupa Mondială Challenge la gimnastică ritmică! În direct la TVR 1, 15-16 iulie

Senioarele gimnasticii mondiale, în acţiune la Cluj-Napoca! Pe 15 şi 16 iulie, transmisiunile directe continuă la TVR 1 de la Cupa Mondială Challenge la gimnastică ritmică, senioare. Programul transmisiunilor, mai jos. 

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Timișoara: Programul La pas prin atelierele UAP din România 2023 include expoziții, dezbateri și circuite ghidate de profesioniști din industriile creative în clădirile Uniunii Artiștilor Plastici din București, Râmnicu Vâlcea, Arad și Timișoara. Iubitorii de artă au prilejul să întâlnească zeci de artiști excepționali în universul lor creativ: Atelierul. După expozițiile vernisate în București și Râmnicu Vâlcea, evenimente urmate de vizite în atelierele locale, programul continuă la Arad și Timișoara, în perioada 7-16 iulie. Printre partenerii media: Radio România Cultural. Din program:

Continuă să citești

Tovarășul meu de drum. Proză de Vasile Alecsandri

https://blog.revistaderecenzii.com/


Mă aflam de o lună la Biariț, oraș mic, pierdut în fundul golfului de Gasconia, pe țărmurile Oceanului, și îmi petreceam zilele într-o necurmată plăcere. De la fereastra salonului meu, ochii mei se primblau fără sațiu, când pe albastra și mult măreața întindere a mării, când pe tainica nemărginire a cerului. Închipuirea mea, urmând zborul ochilor, se legăna pe vârful argintiu al valurilor și, lunecând până în fundul orizontului, mergea adeseori de se oprea, ca o pasăre călătoare, pe catargele corăbiilor ce treceau în depărtare. Câte voiajuri plăcute am făcut astfel! câte țărmuri frumoase am vizitat, fără a mă mișca de pe jilț!

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Eforie Sud, jud. Constanța: Eforie Colorat a efectuat lucrările de renovare a fostei cabine de proiecţie şi a casei de bilete ale celui mai mare cinematograf în aer liber de la Marea Neagră, iar cele două încăperi amenajate vor găzdui programul ”Eforie Colorat 1 Metru Pătrat de Artă”, reunind o suită de evenimente care îşi aşteaptă publicul şi în extrasezon, pe întreaga durată a anului. Astfel, Eforie Colorat se extinde în extrasezon prin programul 1 Metru Pătrat de Artă, Eforie Sud lansând primul centru permanent de cultură și artă contemporană în Grădina Cinemascop. Noile spații multifuncționale – care vor rămâne deschise în perioada iulie 2023 – iunie 2024 -, vor fi lansate sâmbătă, 15 iulie, de la ora 19:00, printr-o conferință la care vor participa reprezentanți ai agenției Europa Nostra, o federație pan-europeană reprezentând organizațiile cetățenilor care lucrează pentru protejarea patrimoniului cultural și natural al Europei. Conferința va fi urmată de vernisajul instalației “Inflatable Concrete” — o lucrare in situ pe care Mircea Modreanu a conceput-o special pentru comunitatea de la malul mării

Continuă să citești

Oglinda zilei

https://blog.revistaderecenzii.com/

1015 – A murit marele cneaz Vladimir I al Kievului, cel care a adoptat pentru sine și pentru Rusia Kieveană creștinismul răsăritean, în anul 988, cu prilejul căsătoriei cu Ana de Bizanț, fiica împăratului Romanos al II-lea (n. 956).

1099 – Ierusalimul a fost cucerit, după lupte sângeroase, de cruciații conduși de Godefroy de Bouillon.

1240 – Bătălia de pe Neva: Armatele rusești conduse de cneazul Aleksandr Nevski al Novgorodului au învins respins invazia suedeză.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Muzeul Național de Artă al României – MNAR – devine destinație de vacanță în lunile iulie și august, printr-o serie de programe educative ludice și (re)creative reunite sub genericul: Vacanța la muzeu, ediția 2023 și adresate copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 5 și 16 ani. Vacanța la muzeu – 2023 se desfășoară în perioada 12 – 16 iulie și 2 – 6 august. Din program:

Continuă să citești