Finala Festivalului Sanremo, în direct la TVR. Articol de Bianca Dinescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

Gigliola Cinquetti

Bucureşti, 9 februarie 2024

Finala Festivalului Sanremo, în direct la TVR

Celebrul Festival de la Sanremo ajunge la final! După patru seri de competiţie, sâmbătă, 10 februarie, de la ora 21.00, în direct la TVR 1, vom afla marele câştigător al celui mai iubit concurs al muzicii italiene. 

Continuă să citești

Literatura la Craiova, Ediția a II-a / 2024

https://blog.revistaderecenzii.com/

Sursa: YouTube

Literatura la Craiova, emisiune săptămânală, moderată de Dan Ionescu, ediția a II-a, 08.02.2024.

Producător: Simona Ștefania Mușuroi.

Invitați: Scriitorii Dodo Niță și Ion Maria

Temele abordate:

Opera lui Jules Verne în benzile desenate românești;

Poezia contemporană.

Continuă să citești

Live la TVR 1: Eros Ramazzotti, Il Volo, John Travolta sau Umberto Tozzi – la Sanremo 2024! Articol de Bianca Dinescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

Amadeus și Fiorello

Eros Ramazzotti, Il Volo, John Travolta, Diodato, Mahmood, Ricchi e Poveri, Gianna Nannini, Gigliola Cinquetti sau Umberto Tozzi – pe scena Festivalului Sanremo 2024! TVR 1 difuzează în direct evenimentul!

În perioada 6-10 februarie are loc ediţia 74 a festivalului muzicii italiene. Cele cinci seri de concurs pot fi urmărite la TVR 1, de la ora 21.30. Amadeus prezintă pentru ultima oară evenimentul.

Continuă să citești

Amicul X. Proză de I. L. Caragiale

https://blog.revistaderecenzii.com/

Un tip eminamente simpatic este amicul meu X… foarte bine cunoscut de noi toți bucureștenii. Cum să nu-l cunoaștem? ÎI întâlnim așa de adesea, pretutindeni: în somptuoasele saloane de elită, în sindrofiile modeste de mahala, la Capșa, la Gambrinus, la Zdrafcu, la Jockey și Ia cafeneaua Schreiber din Lipscani, în Orient-Express, în tramcar, în cupeu cu roate de cauciuc, pe jos în galoși — pretutindeni gata a te saluta cu toată afabilitatea și a-ți întinde cordial mâna lui, să fii mitropolit sau paracliser, general ori căprar, ministru ori comisionar de stradă, nobil, mojic, șcl.

Continuă să citești

Lidia Zadeh Petrescu a lansat volumul de poezii „Intuiții”. Articol de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com/

Miercuri, 7 februarie 2024, ora 17.00, în  Sala de lectură „Nichita Stănescu” a Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” Ploiești, Lidia Zadeh Petrescu a lansat  volumul  de poezii „Intuiții”, apărut la Editura Eikon, în 2023, cu ilustrații aparținând autoarei.

Activitatea a fost moderată de Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon.

Continuă să citești

Anatema de Tania Jilavu

https://blog.revistaderecenzii.com/

În lumea cărților ca și în film, acțiunea se amestecă cu realitatea, care este punctul de pleare al oricărui demers creator. Gândesc astfel după recitirea cărții Anatema. O carte mică de buzunar, jerpelită și îngălbenită de vreme, din Biblioteca pentru toți a editurii librăriei universale Alcalay&Co. Traducere din limba rusă de dr. Ion Duscian la începutul secolului XX. Toți știm câte ceva despre Anatema, dar de autorul cărții cu acest titlu puțini poate își mai amintesc. Leonida Andreiev a fost excomunicat de sinodul rus din biserica creștină pentru această piesă de teatru (ce face referire la lume, univers, bine și rău etc.) Cartea a aparținut bunicului, născut la sfârșitul secolului XIX și plecat din viață la 82 de ani, după ce trăise ambele războaie și perioada comunistă ca învățător de țară. Om luminat; așa mi-l amintesc, privind cu o certă emoție sublinierile și însemnările făcute în josul unor pagini, precum recitit azi 1 feb. 1956, recitit azi 6 feb. 1973. Poate-i semăn cumva, de vreme ce la rândul meu găsesc o bucurie sănătoasă în recitirea aceleiași cărți în secolul XXI. Caut să-mi limpezesc amintirile legate de anii copilăriei petrecute lângă bunicul meu, să întrevăd peste ani credința sau ateismul acestuia. Revăd icoana cu ștergar din perete, sau pe popa Nicolae ce intra cu Botezul, cum vorbeau cei doi ca doi vechi amici după ceremonialul cu mănunchi de busuioc muiat în cădelnița cu apă sfințită și purtată de țârcovnicul pipernicit. Nu mi-l amintesc pe tataie la slujbele bisericești, însă îi revăd chipul grav și adesea vorba serioasă când se trata de etică sau morală. Anumite sublinieri din carte l-ar cataloga mai degrabă ca un liber cugetător ce-și punea întrebări și căuta răspunsuri cu tentă filosofică, precum autorul dramei simbolistice Anatema, piesă în șapte tablouri.               

Continuă să citești